Help - Search - Members - Calendar
Full Version: email link not functioning
HTMLHelp Forums > Web Authoring > Markup (HTML, XHTML, XML)
jeffocal
I please help me to understand why this email link is not functioning <p align="center"><a href="mailto:jeff_o_XXXXaghan@comcast.net"><font color="#0080ff" size="2" font="font">Email us your
<br/>comments or question<br/></font></a></p>

Thanks
Frederiek
What doesn't work? Works fine to me. It opens my mail client with a new message with your email address already filled in.

I do want to say though that the FONT tag is deprecated. Use CSS instead.
Christian J
It won't work if the computer has no email client installed, though. Because of that, you might use the address as link text as well:

CODE
<a href="mailto:jeff_o_XXXXaghan@comcast.net">jeff_o_XXXXaghan@comcast.net</a>

--that way the user can copy it to a webmail form field, or save it on a piece of paper, etc.
pandy
Neither will it work if there is an email client but the browser isn't configured to use it. And if the person using the computer doesn't have email account in use with said email client the result may be surprising for someone that does. The only thing you can be pretty sure of with mailto links is that the address you use with it will get spammed.
Frederiek
Configure the browser to use an email client? I've never heard of that. Maybe OS dependant?

But, I do admit I didn't think of webmail based clients.
Maybe better use a form that sends the message from the web site instead of through a mail client. That avoids spam also.
Terminator
QUOTE(Frederiek @ Apr 14 2016, 04:35 AM) *

Configure the browser to use an email client? I've never heard of that. Maybe OS dependant?

But, I do admit I didn't think of webmail based clients.
Maybe better use a form that sends the message from the web site instead of through a mail client. That avoids spam also.


Not sure if it is OS dependent but this is why I avoid clicking email links like this. I always copy and paste the email address if I need to email a business.
JohnnySteel
For what its worth, I have encountered this issue quite a few times and the repair is different for different error messages.

For the error "Default mail client not properly installed", the fix was to adjust the browser "Tools > Internet Options > Programs" setting for the default email option. In some cases selecting the wrong one, OK-ing it and closing all the dialogue boxes, etc., and then return to select the right one, sorted it.

For the error "Email Hyperlink Goes to a Blank Web Page Instead", the solution was to change the administrator level settings in the PC to up the ante.
Check if other people who have top administrator rights on their PC, if they can get the email hyperlink to work.

Hope this helps.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2017 Invision Power Services, Inc.